Nebbiolo
Nebbiolo La Guardia - Ceste Vini
Ceste Nebbiolo kenmerkt zich door aroma’s van zwarte bessen en aardbeien met een lichte noten van chocolade en kersen. In de mond van rijpe rode bessen en kersen, sappig, evenwichtig en zachte tannines. Hele mooie mineraliteit. Een sensationele finish.
Serveer bij gegrild rood vlees, portobello en natuurlijk pasta of risotto met truffel en geschaafde Parmezaanse kaas.
Het terrein van Azienda Agricola Ceste Vini strekt zich uit over 28 hectare. Al vier generaties van de familie Ceste hebben zich bezig gehouden met het bewerken van dit landgoed in de wijnbouw en de wijnproductie. Sinds 1988 bottelen zij zelf onder hun eigen naam. De wijnstokken waar gebruik van wordt gemaakt zijn: Barbera, Favorita, Arneis en Nebbiolo
Over de wijnmaker....
Deze producent uit de Piemonte is Pierguido Ceste van Azienda Agricola Ceste Vini.
Al jaren lang een begrip in Govone, een plaatsje net buiten het Roero gebied.
Pierguido heeft ongeveer 35 ha aan wijngrond verdeeld over percelen in de Roero, Barolo en Barbaresco, waar hij alle bekende druiven uit deze streek verbouwd. Geen nieuw hout maar oude Sloveense foeders om de wijnen op te voeden.
Voor zijn witte wijnen gebruikt hij de Arneis druif, en voor zijn rode de Barbera en Nebbiolo.
Piëmonte is vertaald ‘aan de voet van de bergen’. Grootste gedeelte van dit wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormen de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De meeste wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap.
De blauwe druiven barbera-, nebbiolo- en de dolcetto domineren dit wijngebied. Dit zijn druiven die vooral in de Piëmonte verbouwd worden. De uitstekende omstandigheden voor de wijnstokken zorgen ervoor dat de wijnen die uit deze streek komen, zoals Barolo en Barbaresco, hele mooie wijnen opleveren.