Alcoholvrije wijn (ook wel gedealcoholiseerde wijn genoemd) is wijn waarbij de alcohol (grotendeels) is verwijderd. Je krijgt dus het smaakprofiel van wijn, maar dan zonder of met nauwelijks alcohol (meestal <0,5%).
Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt? De wijn wordt eerst op de normale manier gefermenteerd (zoals bij gewone wijn), en daarna wordt de alcohol eruit gehaald met één van deze methoden: Vacuumdistillatie – de wijn wordt verwarmd onder vacuüm, zodat alcohol verdampt bij lagere temperaturen. Omgekeerde osmose – een filtermethode waarbij alcohol en water van de rest van de wijn worden gescheiden. Spinning cone column – een techniek waarbij aroma’s en alcohol gescheiden worden en daarna de aroma’s worden teruggebracht in de wijn. Soorten alcoholvrije wijn Rood – Bijvoorbeeld Merlot of Cabernet Sauvignon zonder alcohol. Wit – Zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay. Rosé Mousserend – Een alternatief voor champagne of prosecco zonder alcohol. Smaakervaring Alcoholvrije wijn is over het algemeen iets lichter van smaak, minder complex dan reguliere wijn, maar de kwaliteit is de laatste jaren sterk verbeterd.