Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella & Molinara
Valpolicella Ripasso DOC Ca Vegar - Cantina Castelnuovo del Garda
Deze Valpolicella Ripasso van castelnuovo del Garda is gemaakt van de druiven Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara. Valpolicella Ripasso is in theorie ook van ongedroogde druiven, maar hij wordt vaak versterkt met een tweede fermentatie (gisting) op de druivenschillen die zijn overgebleven van Amarone, of gewoon met een scheutje Amarone wijn.
Deze wijn heeft ook nog 6 maanden op eikenhout gerijpt.
De wijnen zijn licht robijnrood van kleur, neigend naar intens granaatrood bij het ouder worden. De geur is fris, fruitig en soms een beetje kruidig. De smaak is droog, fluweelzacht, fruitig, licht kruidig. De corvinadruif bezorgt Valpolicella een licht bittere kersensmaak. De beste wijnen hebben ook een droge, citrcusachtige nuance die van oudsher wordt geassocieerd met de bodem van het ‘Classico’-gebied.
Over de wijnmaker....
De wijngaarden van Castelnuovo del Garda strekken zich uit over 1200 hectaren op heuvelachtige hellingen in het zuidoosten van het Gardameer.
Het grootste deel van het land bevindt zich ook in gecertificeerde Doc-wijngebieden, zoals Bardolino, Custoza, Lugana en Bardolino Superiore Docg.
Meer dan de helft van de 19.000 ton gecultiveerde druiven geven doc- en docg-wijnen, terwijl de links Igt-wijnen geven, wit, rosè en rood van hoge kwaliteit.
De betrokken gemeenten zijn Castelnuovo del Garda, Sandrà, Sona, San Giorgio in Salici, Palazzolo, Peschiera, Sommacampagna, Cavalcaselle, Colà, Lazise en Bardolino.
De bodem is doorgaans kiezelig en goed doorlatend om wijnen de typische frisheid en parfums te geven: zowel pergola en guyot training systeem worden gebruikt en de wijnstokken worden geplant met een dichtheid van 3.300 en 4000/5000 planten per hectare.